Vietnamesisk Hot Pot

Låt den aromatiska soppan sköta sig själv under dagen och skär upp de fräscha tillbehören när du kommer hem. En värmande favorit. Recept av Jonas Westman.

3

Portioner: 6
Förberedelsetid: 15 + 10 min
Tillagningstid: 6-9 timmar på låg

Ingredienser

• 400 g strimlat nötkött, t.ex. ytterlår eller rulle
• 2-3 röd chili, beroende på styrka
• 2 gula lökar
• 1,5 liter vatten
• 50 g torkad asiatisk svamp, t.ex. shiitake eller champinjon
• 400 g nudlar, välj din favorit
• 6 vitlöksklyftor
• 1 knippe sticklök
• 3-4 cm färsk ingefära
• 1 kruka koriander
• 2 citrongräs
• 1 ask böngroddar
• 2 msk fisksås
• 2 köttbuljongtärningar

Gör så här

  1. Lägg svampen i blöt minst 20 minuter och gärna över natten i kylen. Skär den därefter i skivor.
  2. Hacka vitlöken. Dela och skiva löken. Skala och skiva ingefäran tunt. Skiva 1-2 chilifrukter och ta bort de flesta kärnorna. Smaka på lite chili för att bedöma styrkan.
  3. Krossa citrongräset med baksidan av en kniv.
  4. Lägg svamp, kött, lök, vitlök, ingefära, citrongräs, fisksås, köttbuljong, chili och vatten i din Crock-Pot. Sätt på locket och ställ vredet på låg.
  5. Smaka av soppan en stund innan servering och tillsätt mer chili om så önskas. Plocka bort citrongräset.
  6. Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet. Skiva sticklök tunt diagonalt. Skiva en chili tunt och ta bort de flesta kärnorna. Grovhacka koriandern. Skär limen i klyftor. Lägg lime, chili, lök, koriander och böngroddar i skålar.
  7. Serveringstips: Lägg nudlar i botten på portionsskålar och slå soppa över. Låt var och en lägga för av de färska grönsakerna och pressa i limesaft efter eget tycke och smak.
  8. Det går givetvis bra att byta ut eller lägga till andra fräscha grönsaker och örter att toppa soppan med. Myntablad, skivad rädisa, strimlade sockerärtor eller thaibasilika är bara några exempel. Har du en asiatisk butik att gå till ber du personalen om deras favoriter.