Indisk linsgryta

Denna gryta kommer från norra Indien och kan om önskas tillagas utan lök och vitlök.

2

Portioner: 6
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 30 min

Ingredienser

• 4-5 dl sköljda svarta linser
• 1 burk (kokta) kidneybönor
• 1 dl kikärtor, halverade (Chana Dal)
• 1 l vatten
• 1 burk krossade tomater
• 1 grön chili, finhackad
• 1 röd chili, finhackad
• 1 tsk färsk ingefära
• 2 dl grädde eller yoghurt
• 0,5 msk olja
• 1 lagerblad
• 1 tsk kardemumma
• 1 kanelstång
• 1 tsk kumminfrön
• 1 tsk malen koriander
• 1 tsk malen gurkmeja
• 0,5 tsk chilipulver
• 1,5 tsk Garam Masala
• Salt efter smak
• 2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
• 1 hackad röd lök (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Välj Sauté och värmeläge High i 10 min. När den är varm häll i oljan och bryn kumminfrön, lagerblad, kardemumma, kanelstång och röd chili. Stek i några sekunder till kummin-fröerna har öppnat sig.
  2. Tillsätt resten av kryddorna och stek på medium i 5 minuter. Stäng av Sauté läget.
  3. Sänk värmen och häll i tomatkross, grön chili och ingefära (samt vitlök och rödlök om man vill).
  4. Häll i bönor, linser, kikärtor och vatten och sätt på locket ordentligt. Tryck på MANUAL och ställ in HIGH i 30 minuter.
  5. När tiden gått ut, låt trycket släppa och öppna sedan locket försiktigt.*
  6. Rör om ordentligt och mosa gärna ärtor och bönor med en trägaffel eller potatisstomp.
  7. Häll i grädde eller yoghurt och smaka av med salt och garam masala.
  8. Garnera med färsk persilja eller koriander och servera med ris och naan.

Information

*Trycket i din tryckkokare sjunker automatiskt i stängt läge efter att tillagningen är slutförd, och kan ta upp till 15 minuter. Vill du istället påskynda denna process kan du släppa trycket manuellt genom att vrida på ångventilen. Undvik att händer och ansikte får kontakt med den heta ångan genom att lägga en kökshandduk över ventilen. Peta sedan upp ventilen med ett träredskap.

En snabb öppning hejdar eventuell överkokning av känsliga grönsaker, och behåller saftigheten i magert kött. Samtidigt som mindre känsliga maträtter gynnas av att vila under en skonsam öppning.