Risotto med pumpa, getost och valnötter

Pumpans sötma utvecklas fint av den långsamma tillagningen och ger en risotto som blir både vacker och god. Dessutom behöver du inte vara rädd för att lämna grytan obevakad hemma. Maten är klar när du kommer hem!

 

6

Portioner: 4-5
Förberedelsetid: 10 min + 15 min
Tillagningstid: 2,5-3 timmar på låg

Ingredienser

• ca 1kg butternutpumpa
• 1 stor gul lök, hackad
• 3 vitlöksklyftor, finhackade
• 5 stora salviablad, hackade + valfri mängd till servering
• 2 msk olivolja
• 1 tsk salt
• 4dl risottoris, typ arborio
• 8dl vatten
• 2dl vitt vin
• 2 grönsaksbuljongtärningar
• 2msk rumsvarmt smör
• 100g riven god parmesanost
• 200g getost, typ chévre
• ett par nävar ruccola, sköljd
• 2 dl valnötter, grovt hackade
• svartpeppar, från kvarnen

Gör så här

  1. Skär bort skalet på pumpan och skär den i 2-3 cm stora bitar. Lägg den tillsammans med lök, vitlök, salt, salvia och olivolja i grytan. Mal över rejält med svartpeppar och blanda väl.
  2. Sätt på locket, ställ grytan i basenheten och ställ vredet på låg.
  3. Efter 1,5-2 timmar när pumpan börjar bli mjuk hettar du upp vatten, vin och buljongtärning. Häll ris och buljong i grytan och rör om försiktigt. Sätt på locket men rör om ett par gånger under tillagningen. Det tar 40-50 minuter för riset att bli klart beroende på rissort.
  4. När riset är mjukt men fortfarande har en liten kärna kvar stänger du av din Crock-pot och rör ner smöret. Vänd sedan ner parmesanosten och rör tills risotton är krämig. Tycker du risotton är lite för stabbig späder du med lite het buljong. Lägg upp på tallrikar och garnera med ruccola, getost och nötter. Mal svartpeppar över och servera genast.
  5. Serveringstips: Receptet är vegetariskt men det går givetvis att äta några skivor lufttorkad skinka till.
  6. Att tänka på: Om du bjuder Italienare på denna risotto får du absolut inte släppa in dem i köket. Metoden är väldigt oortodox och kan skapa högljudda protester och hjärtsvikt. Låt dem berömma dina färdigheter runt bordet och avslöja hemligheten efteråt om du absolut måste.