Rosmarin- och fetaostbröd

7

Portioner: 1 limpa
Förberedelsetid: 20 min + jäsning
Tillagningstid: 2 timmar på låg

Ingredienser

• 1 tsk strösocker
• 2 1/2 tsk torrjäst
• 3 dl varmt vatten
• 1 tsk salt
• 3 msk torkad rosmarin
• 40 g fårost
• 3 msk olivolja + lite till pensling
• 7 dl vetemjöl
• några kvistar färsk rosmarin
• bakplåtspapper
• kökshandduk

Gör så här

  1. Blanda strösocker, jäst och vatten i en skål och låt jästen arbeta i 10 minuter tills det börjar bubbla.
  2. Häll i hälften av saltet och den torkade rosmarinen. Smula ner hälften av fårosten. Tillsätt oljan och mjölet och jobba ihop med händerna till en fin och smidig deg.
  3. Låt degen jäsa i 1 timme under handduk. När den jästklart formar du den till en boll och låter den vila i ytterligare 20 minuter.
  4. Under tiden sätter du din Crock-pot på hög värme och lägger i ett bakplåtspapper. Papperet ska täcka hela sidorna och får gärna hänga ut lite grann.
  5. Lägg ner degbullen, ringla över lite olivolja och strö över resterande rosmarin och fårost. Lägg över en sträckt kökshandduk och sätt på locket. Nu har brödet plats att växa utan att få kondensvatten på sig.
  6. Efter 2 timmar är brödet är klart. Då kan du gärna gratinera det i 5 minuter, antingen i din gryta om den har den funktionen eller i ugn, så att ytan får en fin färg.